Wat is Animal Assisted Coaching (AAC)?

Over AAI

Tijdens Animal Assisted Interventions (AAI) betrekken we dieren tijdens de sessie. Of het nu gaat om therapie of ondersteuning, deze interacties worden begeleid door professionals en hebben een positieve impact op fysieke, emotionele, sociale en zelfs cognitieve aspecten. De kalmerende en motiverende aanwezigheid van dieren kan een positieve invloed hebben op het welzijn en de ontwikkeling van individuen in verschillende contexten.

Coaching met paarden

Equine assisted coaching is een coachingsmethodiek voor mensen, waarbij paarden worden ingezet. Vaak hebben wij mensen niet in de gaten dat we iets anders uitstralen dan we zeggen of bedoelen. Dit leidt tot miscommunicatie of zelfs tot conflicten. Of soms begrijp je jezelf even niet meer. “Wat wil ik nou echt?”, “Waarom ben ik zo snel boos?” of “Waarom begrijpt die ander me niet?” Door middel van ervaringen met paarden help ik je snel tot de kern en kom je tot inzichten, gevoelens en emoties die tot dan onbewust waren.  Juist het bewust maken van het onderbewuste is zo krachtig en kan je een stap vooruit helpen! Een paard prikt immers direct door jouw masker heen. Hij heeft niks met woorden en leeft in het hier en nu.  Je kan vervolgens experimenteren met nieuw gedrag in contact met het paard en opnieuw ervaren wat deze gedragsverandering van jou doet met de ander. Ervaren in plaats van te blijven ‘praten over’: Geen woorden, maar paarden!

Coaching met honden

Coaching met honden in het kader van Animal Assisted Interventions (AAI) is een veelvoorkomende vorm van coaching met dieren. Dit is begrijpelijk, aangezien honden van nature geneigd zijn om samen te werken met mensen, al duizenden jaren lang. Daarnaast hebben honden het vermogen om het hier en nu te beleven en zijn ze uiterst gevoelig voor de energie die wij uitstralen. Ik als AAI-professional benut deze eigenschappen tijdens coachingssessies met honden. Wanneer een hond reageert op jouw energie, assisteer ik jou bij het analyseren van het gedrag van de hond en bewustwording van jouw gevoelens in het huidige moment.

Non-directief

Jouw inzicht in jezelf staat dus centraal. Mijn rol als coach is faciliterend en non-directief (zonder een vastgestelde richting op te leggen). Door het gebruik van diverse coachtechnieken, zal ik jouw proces van bewustwording (en daarmee het vinden van jouw oplossing) begeleiden.

Met beide benen op de grond

Animal assisted coachsessies kenmerken zich door activiteiten die plaatsvinden op de grond; nooit op het paard. Ervaring met paarden of honden is niet nodig.

Coaching, counseling of therapie?

Persoonlijke begeleiding speelt zich af in een breed en grijs gebied, verlopend van coaching via counseling en (psycho)therapie naar psychiatrie. Op ieder punt van deze schaal kan animal assisted coaching worden ingezet. Dieren reageren altijd op wat zich in het hier en nu laat zien en het cliëntgerichte van de methode maakt dat de begeleider zich altijd kan aanpassen aan dat wat nodig is.

Voor wie?

Deze methode kan dan ook zeer breed ingezet worden bij individuele coaching van volwassenen en kinderen, maar ook bij groepscoaching van teams en gezinnen. Wil je weten of deze manier van coaching bij jou of jouw team past, neem dan contact op.

Caren is een spontane, open vrouw die duidelijk communiceert en vertrouwen geeft. Gezien mijn angst in sommige situaties is dit erg fijn en voelt het veilig.

Mariska Rutten

Kom in contact met Coach & Care'n

Kom snel in contact om te kijken hoe coaching met dieren jou kan helpen!

Telefoonnummer:
Emailadres: